tirsdag 9. april 2013

Jeg rippa litt!

Forrige fredag rippa jeg litt......
Skulle i begravelse og hadde glemt solbriller. På vei ut av byen kjørte vi forbi Pyramiden Kjøpesenter hvor de bl.a. har HM. Og der hadde de billige sorte solbriller som jeg kjøpte (måtte ha noe i sola og kritthvit sne=skarpt lys!). Og ikke nok med det, jeg kjøpte etui til brillene også. Knallgrønt, blankt plastetui. Kosta jo ikke rare greiene, men: Jeg har jo briller og brillehus hjemme. Flere stykker. Og jeg er ganske flink både og huske å ta dem med og å ta vare på tingene mine. Men denne dagen var de glemt.

Men tenk at det bare er så enkelt å kjøpe nytt. Husker en gang da solbriller var relativt dyre, da passa jeg på dem som smeden passer varmen. Og tok vare på! - ja så til de grader. De rakk å bli skikkelig umoderne før de ble ødelagt eller utslitt. Men etterhvert som tingene blir billigere, blir jeg sløvere - det merker jeg. Det er jo bare "forbruksvarer" som en av ungene sa. Liksom!

Skal det virkelig være så enkelt? At det bare er å kjøpe nytt! Jeg forsøker et lite eksperimentelt tankespill her (nå kommer siviløkonomen fram...):
Tenk deg at du kjøper nytt hver gang du har glemt noe eller noe går i stykker, minst en gang i uka. Jeg betalte 79+59, altså 148,-. Dersom jeg skulle betale 150,- pr uke ville det utgjort 7800,- pr år. Eller "bare"en gang i måneden, da ville det utgjort 1800,- pr år. Det er enten en hel eller en halv sydentur! Og hvor mange sånne "bare"-episoder dukker ikke opp i løpet av en måned?

Nei, jeg får ta meg selv i nakken her. Jeg synes ikke det er greit å slippe prinsippene om å ta vare på tingene, men det skjer nesten umerkelig over tid. I takt med at tingene blir billigere, blir jeg sløvere. Ikke bra, ikke bra.

For det er en kjennsgjerning at det blir færre og færre resursser til produksjon av ditt og datt. Det slås fast av både nasjonal og internasjonal forskning på naturressurser. Se f.eks. bare på det Grønn Hverdag publiserer. Eller den lille filmen "The story of stuff" (21 min - ta deg tid). Og så lurer vi på hvorfor det kommer så mange nye stoffer i maten, klærne og tingene rundt oss. Når det blir mangel på noe, må man utvikle nye stoffer. Og det som er ok i dag, er veldig ofte giftstoffer i morgen. Og det er fristende å anta sykdommer som følge av disse giftstoffene, får utvikle seg uten at vi ser en direkte sammenheng mellom årsak og virkning. Blir vi lurt? Tja, hvem vet? Kanskje frivillig?

1 kommentar:

  1. Dette er en av grunnene til at jeg har gitt meg selv "lov" til å kjøpe kvalitet når jeg har råd. Jeg jobber blant annet på brillebutikk og merker at et par klassiske solbriller i god kvalitet både gir bedre synskvalitet og tas bedre vare på, samtidig som de også tåler mer (herdede glass og skikkelig materiale i innfatningen). Og så føler jeg meg alltid fin i et par klassiske pilotbriller ;)

    SvarSlett