mandag 25. februar 2013

Shoppestopp!

Folkens!
Jeg har tatt en beslutning! Jeg skal ikke shoppe mer i 2013!! Hjelp - klarer jeg det da?

Det har vært en lang prosess som startet da jeg så filmen The story of stuff i fjor sommer. Filmen setter forbruket i den vestlige verden i en global sammenheng. Jeg forstår etter hvert, at når jeg handler billig hos f.eks. HM eller Cubus el. så har noen betalt dyrt i form av lang arbeidstid, dårlige arbeidsforhold, miljøforurensning, sikkerhet, barnearbeid etc. Og dette for at jeg (og andre) skal kunne handle billig. Og nå innser jeg at dette er  i strid med mine verdier og at jeg kan ta et oppgjør med dette. Jeg har fulgt bloggen stopshop, bloggeren Karen of the Rags og diverse andre som har tatt et oppgjør med sitt eget forbruksmønster. Og nå har det vokst fram et behov for selv å "protestere". Grønn hverdag har hatt fokus på dette med klesindustrien lenge, og det kommer fram mye skremmende lesning om det som foregår rundt om kring i verden.

Og jeg har også skjønt at jeg ikke når fram uten selv å gå foran med et godt eksempel. Når jeg snakka med mine kolleger i Remiks om dette, kommer det fort fram at jeg nok har vært "verstingen" på huset av oss jenter..... sukk. For de andre konkluderte fort med at de hadde et "godkjent" forhold til sine shoppevaner. Og de har sikkert rett - og uansett det er opp til hver enkelt å ta stilling til sine egne saker.

Men jeg - jo jeg må bare innse at jeg har litt å gå på når det gjelder shopping. Klesskapet er stappfullt - og det etter å ha hatt store opprydninger i fjor. Og umulig å holde orden i, se bare her. Og her snakker vi ikke hele skapet en gang...

Trenger jeg alle ytterjakkene - deriblant 3 dunjakker? Trenger jeg alle buksene mine? Eller skjorter og tunikaer i alle mulige farger og varianter? Tja, i alle fall har jeg konkludert med at jeg ikke trenger noe nytt! Så nå er det jaggu stopp!

Men jeg kom fort fram til at jeg måtte ha noen regler. Og her er mine regler - så kan den som måtte finne det interessant følge med om jeg klarer dette ;)
1. Jeg kjøper ingenting nytt av klær, sko, vesker, smykker etc. Brukt er ok.
2. Jeg kjøper ingen nye pyntegjenstander, gardiner, sengetøy, møbler, håndklær etc.
3. Unntak: sokker, undertøy og strømpebukser
4. Begrensninger: det er ok å kjøpe brukt, men vurder nøye om det virkelig er nødvendig!
5. Det er ok å kjøpe såper, shampo etc - men bruk opp det vi har først. Dette gjelder andre områder også.

Hva jeg ønsker å oppnå?

Jo det er flere ting. Ett av mine personlig hverdagsmål er "jeg bidrar utelukkende positivt til mine omgivelser". Min shoppestopp er først og fremst en prosess for min egen del - et forsøk på å bli bedre selv. Men kanskje klarer jeg å bevisstgjøre flere med hensyn til eget forbruk.

Jeg tror også at jeg sitter igjen med mer penger på slutten av året enn om jeg ikke gjorde dette. Men hva jeg skal gjøre med disse pengene vet jeg ikke. Kanskje skal jeg belønne meg selv med noe? Hmmm, jeg får tenke på det en stund.

Jeg kommer til å orientere om hvordan jeg klarer å gjennomføre shoppestoppen. Nå gleder jeg meg veldig, men vet jeg får noen utfordringer utover våren.....

4 kommentarer:

 1. Finfine regler!

  Tror det er viktig og riktig å ha fokus på pyntegjenstander også, hvertfall basert på det inntrykket jeg har av folk mellom min og mine foreldres alder. Hvordan i alle dager ble oppussing og ommøblering den store folkehobbyen?

  SvarSlett
 2. Helt enig Karen! Hva handler klær og ting egentlig om? Kanskje vi har underliggende behov for å uttrykke oss gjennom våre valg? Behov for å tilhøre noe eller noen? Det finnes sikkert noen sosialantropologer og filosofer som har meninger om dette. Hadde vært artig å hørt med dem ;)

  SvarSlett
 3. Du kunne også utfordre deg selv på å gjenbruke klær til nye klær--

  SvarSlett
 4. ja, helt rett Lisa. Men jeg er jo ikke så flink som deg til å sy... ;)

  SvarSlett