mandag 20. februar 2012

Om det å velge brukt framfor nytt.

For et par uker siden var jeg på reise i Oslo. Og selvsagt dro jeg på cafe - det gjør jeg gjerne når jeg reiser bort. Ikke minst for å få noe å spise. Denne gangen valgte jeg en cafe litt utenfor allfarvei (les: et stykke fra Karl Johan). Kafeen er etablert av skuespillere som hadde lyst til å etablere sitt eget teater - et alternativ til de tradisjonelle teatrene. Dette teateret skal henvende seg til en litt yngre og uformell aldersgruppe. Kafeen er en del av teateret og tilbyr mat og drikke til teatergjestene og også de som bare vil oppleve kafeen. Navnet? Selvsagt: Den Andre Cafeen og teateret heter da Det Andre Teateret.

Men til poenget: cafeen er innredet med bare gjenbruksmøbler. Og de hadde fått det fint til. Jeg har vært på steder der man har innredet med gjenbruk, men ikke alle greier å få den riktige stemingen til med et slikt valg. Det finnes nok av "respateks" kafeer som ikke har sjel i det hele tatt. Men her var det gjennomført og stilig. Møblene var blanding av antikviteter  og mer ordinære gjenbruksmøbler. Noen langbord og noen sofagrupper. Intimt og åpent på samme tid.

I dette tilfellet var det ganske opplagt hvorfor de satset på gjenbruk. Kostnader! Det koster å drive et teater og en cafe utenfor allfarvei. MEN når det er sagt - er jeg ganske sikker på at de har oppdaget at det å satse på gjenbruk ikke alltid er like billig. Det å trekke om og pusse opp kan bli ganske kostnadskrevende. Når jeg ser på stolene jeg for en tid tilbake kjøpte kjempebillig, kr 350,- for to lenestoler og en fotskammel, er jeg ikke sikker på at jeg gjorde noe økonomisk kupp. Men det må sies, motivasjonen var ikke alene å spare penger. Jeg tenkte jo jeg skulle bidra til å redusere avfallsmengdene også.

Og så skulle jeg trekke om disse møblene. For det er jo ikke så vanskelig når det er rette sømmer og glidelås. Joda - jeg gikk i gang og bestilte stoffet først. Huff - stoffet (fra England) i rutete ullstoff koster 1.250,- pr meter!! Og jeg trengte 3 meter. Det ble dyrt - og mange timer med arbeid. Men resultatet ble bra da. Og nok en gang - det er noe med det å ha skapt noe selv, spart miljøet for avfall og lagt litt "sjel" i arbeidet. For stolene blir nok stående i mange år. Og jeg kan sitte og stirre i flammene i en lun og god stol, med ei god bok og et glass vin på stolermet. Heldig og stolt er jeg av det jeg fikk til :)

Her i Tromsø synes jeg forresten at Cafe Sånn også har greid å få til en fin stemning med stort sett gamle møbler som er trukket om og pyntet på. I følge en beskrivelse jeg fant på nett er stemningen "chillout, familievennlig og trendy". Helt enig der! Og maten, ja den er nesten like god som den jeg fikk i Oslo på Den Andre Cafeen. For i Oslo er det Astrid som lager maten - flinke Astrid fra Tromsø som har vokst opp i gata vår på Kvaløya ;)

Så - ha en fin dag videre i gjenbrukets tegn!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar